Wat wil je echt? Kies ultieme ervaringen in plaats van doelen!

Bij The Crunch is het elk jaar een bekend start ritueel. Mensen beginnen vol enthousiasme aan nieuwe voornemens en na enige weken begint de afvalrace. Zo tegen deze tijd van het jaar zijn 80% van de doelen van de baan. Misschien herken je het ook bij jezelf. Je wilt echt iets veranderen, misschien moet je zelfs iets veranderen, je hebt de allerbeste intenties en toch val je terug in je oude gewoontes. Het brein is een fascinerend en complex instrument, maar tegelijkertijd zo simpel.

Het doet en gelooft wat je gewend bent

Dus als je iets anders wilt, moet je het ongewone gewoon maken. Veel mensen die zich opgeven voor begeleiding stellen zichzelf doelen: ‘ik wil strakker worden’, ‘ik wil fitter worden’, ‘ik wil 15 kg afvallen’. Redelijk gewone en best wel saaie doelen die soms ook gericht zijn op externe verwachtingen: wanneer ben je mooi of aantrekkelijk en wat moet je doen om langer gezond en fit te leven?

Als we eerlijk zijn, hoe warm lopen we nu voor deze doelen? Hoe verleidelijk klinken deze doelen voor je brein als je langs smeuïge, weelderige smaakexplosies loopt bij de koek en taartafdeling van De Bijenkorf of als je die geur ruikt van verse Vlaamse frietjes of knapperige (Turkse) pizza’s op elke hoek van de straat? Laat staan als je te weinig tijd hebt, gestrest bent of gewoonweg te moe bent om wat voor jezelf klaar te maken.

Wat als je jezelf nu de juiste vragen stelt, zodat je het ongewone gewoon kunt maken?


• Wat zijn geweldige, inspirerende ervaringen die ik als mens wil beleven die mij liefde en geluk laten ervaren? Misschien wil je verliefd worden op een fantastische man of vrouw, energie stoppen in een fijn gezin, een verre reis maken, een idee ontwikkelen of een bedrijf opstarten?
• Wat zijn de vaardigheden, de mensen en de tools die ik nodig hebt om die persoon te zijn die dit kan ervaren?
• Welke groei wil ik daarvoor meemaken, niet omdat het moet, maar om dat ongewone gewoon te laten gebeuren in mijn leven omdat ik het zo graag wil.

Zo krijgen saaie en gewone doelen context en betekenis

Dan zou het zo maar eens kunnen zijn dat je daarvoor 15 kilo wilt afvallen of fitter wilt zijn. Zie dat plaatje van die wens of droom dan eens voor je als je langs tientallen verleidingen loopt…wat is nu sterker? En als je dan toch terugvalt, zal het makkelijker zijn om je weer te committeren aan die gewenste, ongewone ervaring zodat deze op den duur een gewone nieuwe ervaring voor je wordt.

Tags :